Marcel Suijkens over Giving Back

Inspiratie als sleutel naar succes
In 2009 startte ik met de begeleiding van een middelbare scholier in zijn laatste twee jaren van zijn VWO opleiding. Ik deed dit via de Stichting Giving BackLogo Giving Back
Dit is een stichting die in de vier grote steden van Nederland actief is. Giving Back koppelt kansrijke middelbare scholieren, die in hun omgeving weinig tot geen mensen kennen die gestudeerd hebben, aan een mentor die deze ervaring wel heeft. Als mentor ga je samen met de scholier op zoek naar een passende studie. Twee jaar lang trek je samen op.

Mijn ervaring als begeleider
Ik werd gekoppeld een hele leuke, serieuze en ambitieuze jongen met Marokkaanse roots. Hij zat op dat moment in 5 VWO. Je maakt kennis met zijn ouders en de thuissituatie. Een mooie gelegenheid om elkaars wereld en culturele achtergrond beter te leren kennen. Het is niet alleen verrijkend voor de scholier maar ook voor jezelf. Vandaar ook de passende naam van dit initiatief: Giving Back.
Voor je aan het serieuze werk, het zoeken naar een passende studie, begint, is het belangrijk dat je elkaar beter leert kennen en een vertrouwensband opbouwt. VoetbalValentijn De liefde voor voetbal hielp hierbij. Dat was een gezamenlijke interesse. Hij op pleintjes in Amsterdam. Ik met de vrienden bij GSV in 7 tegen 7.
De eerste gezamenlijke afspraak was het bijwonen van een wedstrijd van het Nederlands elftal. Een leuke manier om op relaxte wijze elkaar beter te leren kennen. Daarna volgden regelmatig vervolgafspraken.

Wat we zoal bespraken 
Bij een glas muntthee of tijdens de pauze van een goede film spraken we met elkaar over interessante beroepen en mogelijke studies. Best wel een uitdaging om hier mee bezig te zijn als je 16, 17 jaar oud bent. Dat besefte ik toen voor de tweede keer in mijn leven.
Uiteindelijk leidde dit tot een zekere focus. De aandacht ging uit naar een studie Bouwkunde om architect te kunnen worden. Na bezoeken aan verschillende technische universiteiten werd de keuze gemaakt voor TU Delft. Een mooi resultaat na 2 jaar voorbereidend werk.

Niet altijd meteen de juiste keuze
Helaas bleek de praktijk weerbarstiger en zaten we enkele maanden na de start van de studie, mijn officiële periode als mentor zat er op, weer in gesprek. Bedrukt en teleurgesteld vertelde mijn mentee dat de studie niet was wat hij er van had verwacht. Gelukkig leidde onze gesprekken tot enige geruststelling dat een verkeerde keuze niet dramatisch is op deze leeftijd. Zo lang je er maar lering uit trekt, niet gaat lanterfanten en op zoek gaat naar een nieuwe studie.

In de herkansing
En die kwam er, alhoewel nog niet met 100% overtuiging, met de studie Bedrijfskunde aan de VU in Amsterdam. Dat liep beter. De propedeuse werd met prachtige cijfers gehaald. En het tweede jaar werd aangevangen.
STudie TandheelkundeToen ik mijn mentee aan het eind van het tweede studiejaar weer sprak vertelde hij mij dat hij het afgelopen jaar naast bedrijfskunde was ingeloot bij Tandheelkunde en dat hij na een halfjaar twee studies tegelijk te hebben gevolgd (en alle vakken gehaald!) voor Tandheelkunde had gekozen.
Ondertussen heeft hij zijn bachelor afgerond en zit hij nu in het masterprogramma. Op weg naar een eigen tandartspraktijk. Een mooi resultaat, mede dankzij de kennis en ervaring die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan en zijn doorzettingsvermogen. Ik ben heel trots op hem!

Wat haalde ik uit deze ervaring
Het is mooi om van dichtbij mee te maken hoe je mentee zijn ambities waarmaakt, en het geeft een goed gevoel dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren. We zijn beide een prachtige ervaring rijker.

M&M_New_York_2007
Dit is een foto van Marcel met zijn vrouw, Magdeleen.
Marcel is tegenwoordig HR-manager/directielid bij Pantar Amsterdam. Pantar creëert meerwaarde door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen hun talenten en arbeidspotentieel te ontwikkelen en optimaal in te zetten. “We zien kansen in mensen en verbinden deze met (steeds weer nieuwe) kansen op de arbeidsmarkt!”